Antoni Uni, el primero UniCo de l'Escala | STA. MARIA DE PALAU
Created 26-Jan-14
8 photos

A Roman-style chapel from the 13th century along the road Camí dels Escalencs just some kilometros from l'Escala, at the hill Muntanya Gran.


The Muntanya Gran is a mountain located in the municipality of Torroella in the Baix Emporda, with a maximum elevation of 148 meters. is a mountain located in the municipality of Torroella in the Baix Emporda, with a maximum elevation of 148 meters.

Santa Maria de Palau, Montgrí inèdit

Situada a la part septentrional del Massís del Montgrí, aquesta esglesiola medieval mig derruïda i amagada de la vista conserva encara la força de la pedra calcària que conforma l'entorn i les seves parets.


S'hi arriba per el cami que va cap a l'Escala des de Torre Ferrana, en el primer trencant a mà esquerra quan s'acaben els camps. Al mig del camí hi ha unes marques amb pintura vermella que cal anar seguint i per tant és bastant senzill d'arribar-hi, tot i que hi ha uns quants trencants i desviacions, el camí marcat és el més fressat.


Al cap d'un quilòmetre més o menys des del camí que hem deixat (el de Torre Ferrana a l'Escala) apareix a la nostra vista la construcció de pedra grisa darrera d'una barrera que impedeix l'accés motoritzat (val a dir que el camí a partir d'aquest punt és bastant dolent i estret, per la qual cosa la barrera és més a títol informatiu que per a impedir-hi el pas)


Unes amples parets de pedra seca envolten el camí i les antigues feixes veïnes, recordant la duresa de la vida en aquells entorns, on realment calia suar la cansalada per treure un esquifit rendiment del pedregós terreny.


L'església de Santa Maria de Palau té la façana principal totalment esfonsada, però conserva les parets laterals, la posterior i, curiosament, el sostre format per una volta amb una lleugera punta, diriem
-sense que això sigui científic- de transició del romànic al gòtic.
La façana posterior, totalment planera, -sense conformar absis- presenta una finestra allargada i tres espiells a diferents nivells. I existeix la resta d'una construcció adjacent a la part anterior esquerra de l'església.


Tot l'edifici està construit amb uns carreus molt ben tallats, a l'estil del castell del Montgrí, les arestes, i de forma més rudimentària les pedres que conformen l'interior de les parets, rejuntant els espais buits amb pedra més petita i restes de ceràmica, que ens fa presumir que havia estar arrebossada amb calçobre.


Si seguim camí amunt entre els pins que varen sobreviure a l'incendi de 2004 arribarem, entre ginestes, mòdaguues, garrigues i altres plantes típiques del Montgrí. a una mena de plaça adaptada perquè els camions de bombers facin maniobres amb una magnífica vista sobre els arrossars que ocupen l'antic estany, recordat pel nom del poble veí de Sobrestany, a l'altra banda l'Escala i el Golf de Roses.

Text courtesy Les Gavarres
"Muntanya Gran", "STA. MARIA DE PALAU", "antoni uni", catalonia, catalunya, chapel, costabrava, "l'escala", sobrestany, spain, "torroella de montgri""Muntanya Gran", "STA. MARIA DE PALAU", "antoni uni", catalonia, catalunya, chapel, costabrava, "l'escala", sobrestany, spain, "torroella de montgri""Muntanya Gran", "STA. MARIA DE PALAU", "antoni uni", catalonia, catalunya, chapel, costabrava, "l'escala", sobrestany, spain, "torroella de montgri""Muntanya Gran", "STA. MARIA DE PALAU", "antoni uni", catalonia, catalunya, chapel, costabrava, "l'escala", sobrestany, spain, "torroella de montgri""Muntanya Gran", "STA. MARIA DE PALAU", "antoni uni", catalonia, catalunya, chapel, costabrava, "l'escala", sobrestany, spain, "torroella de montgri""Muntanya Gran", "STA. MARIA DE PALAU", "antoni uni", catalonia, catalunya, chapel, costabrava, "l'escala", sobrestany, spain, "torroella de montgri""Muntanya Gran", "STA. MARIA DE PALAU", "antoni uni", catalonia, catalunya, chapel, costabrava, "l'escala", sobrestany, spain, "torroella de montgri""Muntanya Gran", "STA. MARIA DE PALAU", "antoni uni", catalonia, catalunya, chapel, costabrava, "l'escala", sobrestany, spain, "torroella de montgri"

Categories & Keywords
Category:Architecture and Structures
Subcategory:Churches
Subcategory Detail:
Keywords:Muntanya Gran, STA. MARIA DE PALAU, antoni uni, catalonia, catalunya, chapel, costabrava, l'escala, sobrestany, spain, torroella de montgri